En ond cirkel av stress

Jag känner mig väldigt stressad, det är så mycket som ska göras och jag har INGEN ork till nått. Jag är så fruktansvärt trött, jag har massor i plugget (2 projekt och 2 tentor, laborationer och föreläsningar) men inte ens ork till att egentligen göra annat än att ligga i sängen och sova.

Jag blir stressad för att det är mycket att göra och jag är så trött, det gör mig ännu mer stressad och jag sover ännu sämre. Ja ni kanske känner igen den onda cirkeln som sätts i snurr.

Inte minskar stressen av att jag har fått dåligt minne och svårt att koncentrera mig heller. Jag ställer en fråga, får ett svar som jag ska berätta för mina studiekamrater men innan jag har kommit fram till studiekamraterna har jag glömt vad svaret var. Eller så tappar jag koncentrationen mitt i allt och kan sedan inte följa med i resonemanget.

Jag försöker göra så gott jag kan, mer än så kan jag inte göra. Det är nu jag får ta ett steg tillbaka, hitta mig själv och sedan kan jag fortsätta framåt. Jag vet att stresscirkeln kommer brytas och jag vet att jag kommer ta mig igenom detta på ett eller annat sätt. Det måste jag göra! Så kommer jag ut som en sol på andra sidan sen, vem vet, det kanske känns bättre redan imorgon.
God natt.

Kommentarer
Postat av: Bea

Hittade just din blogg och har hunnit läsa igenom en del och kommentera några inlägg. Vill bara säga att jag lider med dig, att ha besvär man inte vet vad de beror på är skitjobbigt! Fick själv en Crohnsdiagnos för några år sedan men har mycket andra besvär och börjar misstänka att det är något mer. Hur som helst, du skriver att du misstänker EDS och jag tror helt klart du är inne på rätt spår! Men det finns nästan inga läkare som kan något om det, så jag förstår att det är kämpigt att få en diagnos! Stå på dig, det är allt jag kan ge som tips. Se till att få träffa nån som verkligen kan något om det!

Svar: Tack för din kommentar och roligt att du hittat hit. Jag håller helt med dig, det tär på en nått fruktansvärt att inte veta. Dessutom blir det så svårt att hantera alla andra när man inte har någon diagnos som kan styrka och ge förklaring till de besvär man har.

Jag vet inte hur mycket du har läst men jag har haft mycket magtrassel på senaste tiden också och min VC läkare trodde absolut att jag hade fått en Crohnsdiagnos p.g.a mina höga inflammationsvärden och accepterade inte att Gastroläkaren förklarat mina besvär som eventuell IBS. Hon trodde därför att det kunde vara reumatiskt i och med detta och att hon faktiskt hittade flertalet inflammerade leder. Men som du skriver tror jag mer på EDS och att det är rätt spår. Man kan ju få tarmproblem i och med EDS också.

Det är nästan hemskt att läkarna kan så lite om EDS och att det inte finns någon specifik läkargrupp som tar emot EDS patienter. Vi slussas mest runt och ingen vill ta ansvar vilket är sjukt jobbigt. Det enda jag vill är att få en förklaring till varför jag mår som jag mår. Tack för tipset, att stå på mig är jag tyvärr alldeles för dålig på.

Förlåt om jag frågar men vad har du för andra besvär utöver din Crohns?
Sjuk men ingen diagnos!

2014-12-01 @ 23:25:20
Postat av: Bea

Det kan ju mycket väl vara så att du har flera diagnoser också. En förklaring är väl bra, då kan du i alla fall äta smärtlindrande mediciner utan att någon ifrågasätter dig. I övrigt vet jag inte, det verkar inte finnas mycket läkarna kan göra, sjukgymnastik kanske. Brukar dina leder hoppa ur led? Tänkte eftersom du är så överrörlig.

För att svara på din fråga, jag har inget emot att du frågar ... Tvärtom skönt att prata med någon om det. Förutom de "typiska" Crohnsbesvären så har jag till och från värk framför allt i hand- och fotleder som även fortsätter upp i underarmar och vaderna. Dock så kan man få ledvärk av Crohns också, men det finns även andra diagnoser som är vanliga när man har det, så jag vet inte. Sen så kan jag inte sitta still nån längre tid utan att bli otroligt stel i kroppen. Har olika typer av huvudvärk flera gånger i veckan, migrän, spänningshuvudvärk och ibland yrsel. Förutom det är jag så sjukt trött oavsett hur mycket jag än sover och känner mer och mer att hjärnan inte hänger med när jag hållit igång ett tag, jätteobehagligt! Verkar även ha drabbats av kronisk rinnsnuva som blir värre när jag äter. Sen är det säkert nåt mer också förutom att jag känner mig allmänt matt i kroppen. Men man vänjer sig ju vid det mesta.

Det blev visst några rader, men du frågade ju :P

Svar: Visst kan det vara så. Precis, jag vill bara ha något att stödja mig emot. Jag vill ha en läkare som jag kan vända mig till och som vet vad det handlar om. Hittills har jag bara mött frågetecken (läkarna vet inte vad som är fel) och fått höra att jag är frisk trots alla mina besvär. Som du skriver, om jag får en diagnos så har jag en förklaring till varför jag behöver ta smärtstillande och slipper bli ifrågasatt. Jag kan förklara för folk omkring mig varför jag ibland inte orkar och varför jag ibland helst vill vara själv. Läkarna kanske inte kan göra så mycket, jag har läst att mycket handlar om sjukgymnastik, men med en diagnos har jag något att arbeta emot.
Jag luxerade min vänstra axel helt plötsligt när jag var liten och lekte med min bror, sedan dess har jag varit väldigt försiktig. För det mesta subluxerar mina leder, vet inte hur många gånger mina fingrar och fotleder har subluxerat. Jag brukar ofta få en känsla i höfterna och det gör fruktansvärt ont (känns som att nerverna kommer i kläm) att dom ligger konstigt men vet inte om dem bara är påväg att subluxera eller om dom faktiskt gör det.

Va bra att du känner så. Jag håller helt med dig, det är riktigt skönt. Det är ju det som gör allt så svårt, att ofta går sjukdomarna in i varandra. Har man dessutom en autoimmun sjukdom som Crohns så ökar ju risken för andar autoimmuna sjukdomar. Intressant att du pratar om värk som fortsätter upp i underarmar och vader. Jag får ofta en värk som sträcker sig från höften/ljumsken och ner under knät, ibland hela benet. Det låter ju likt så som du beskriver det bara att mitt "börjar" i höften/ljumsken. Jag kan inte heller sitta still eller stå en längre stund men detta p.g.a. att jag då får värk. Jag blir lite stapplande om jag sitter still länge men det är p.g.a. att det gör ont när jag ska komma igång sen. Känner igen det där med huvudvärken även om jag nog mest har spänningshuvudvärk. Jag har alltid dålig balans (ofta som värst på morgonen), min sambo brukar på skoj fråga om jag är full då jag nästan ramlar omkull ibland.

Det där med tröttheten är något jag verkligen känner igen och inte förstår mig på. Jag är alltid trött, oavsett hur länge jag sover. Det kändes som att det du skrev om att hjärnan inte hänger med var mina egna ord. Precis så känner jag också! Det är väldigt jobbig.

Man missar alltid nått. Som när man ska till läkaren så missar man typ hälften p.g.a. att man vant sig med att det brukar vara så.

Det gör absolut inget. Jag är också duktig på att skriva romaner när jag väl kommer igång, som du kanske ser i mitt svar.
Sjuk men ingen diagnos!

2014-12-02 @ 12:55:24
Postat av: Bea

Känner samma sak, att ha en läkare att vända sig till som man känner förtroende för hade varit värt allt! Jag har en läkare men känner inte jättemycket förtroende för henne. När vi träffas frågar hon bara om sånt som verkligen har med magen att göra, men inget om resten av kroppen. Jag vet att jag borde ta upp det själv, men det känns ju naturligare om hon bara skulle fråga rätt ut hur jag mår. Men jag upplever det som att läkare inte vet jättemycket om Crohns och kopplingen till andra autoimmuna sjukdomar heller, till exempel verkar de inte tro att kosten påverkar hur man mår men en kostomställning var verkligen hela skillnaden för mig under en lång tid. Blev dessutom skickad till en dietist som dock bara fokuserade på min undervikt men inget om sjukdomsaspekten, och att äta mycket fika var ju typ det sämsta förlaget jag kunnat få.

Något man lär sig när man är sjuk är att läkare inte är några som allvetare. Ibland vet man mer än dem för man är oftast den största specialisten på sin egen kropp. Som jag önskar att det fanns en läkare som bara sa "NU ska vi göra en fullutredning på din kropp för att se till att du mår så bra som möjligt!" Men jag tror inte det någonsin kommer hända, det finns ingen läkare som bryr sig tillräckligt mycket för det. Och de enda som skulle kunna bli sådana läkare är de som själv är sjuka och vet hur det känns, men de orkar ju istället inte!

Men det känns i alla fall bra att ha hittat din blogg, för om än vi kanske inte kan hjälpa varandra så är det på något konstigt vänster skönt att veta att det finns nån mer som känner lite som man gör. Om än jag önskat att du inte haft en aning om hur det känns!

Svar: Ja verkligen!! Att få träffa en läkare som verkligen bryr sig om en och som du säger inte bara fokuserar på ett spår hade varit optimalt. Varför är det alltid vi sjuka som ska driva allt, vi som inte har orken? Tycker sjukvården är under all kritik idag, man söker hjälp hos en läkare för att dom ska vara experter, vilja hjälpa oss och tycka om detektivarbetet som det innebär att ställa diagnos. Men jag får ofta känslan av att dom inte kan speciellt mycket, dom vill inte hjälpa och orkar inte ställa diagnos utan skickar hem en med smärtstillande och ber en avvakta. Nu när jag pratade med läkaren på magtarmmottagningen senast sa han att det kunde vara IBS men att mina symptom inte riktigt passade in. Han skrev ut loperamid mot diarréer och sen var det inget mer med det. Jag har ingen aning om varför min mage spelar ett eget spel, jag vet inget mer än innan jag sökte läkare.

Hahah det låter som dietisten jag träffade som bad mig äta mycket godis och dricka mycket läsk. Hur tänker man då?!

Tyvärr är det ofta så, klart att alla läkare inte kan ha koll på allt men då måste dom kunna lyssna och hjälpa en att hitta vidare till en läkare som har rätt kunskap. Det är min önskan också!! Återigen låter det som mina egna ord. Hur många gånger har jag inte tänkt att varför gör man inte en "helkroppsbesiktning", kollar allt som går att kolla. Jag har en kompis som är från Kina, hon berättade att där blir man inlagd för utredning så att dom kan göra alla tester och undersökningar medan man är inlagd. Man blir inte utskriven förrän man kommit fram till något. Så önskar jag att man kunde arbeta i Sverige också. Jag önskar att läkare brydde sig mer, att dom hade tid för en på riktigt och att alla läkare verkligen brinner för att hjälpa. Som du skriver så finns det väl ingen som bryr sig tillräckligt, tyvärr... Precis, har man inte varit sjuk själv har man ingen aning. Det dumma är ju att det är läkarna som ska kämpa åt en när man är sjuk och inte orkar men dom bryr sig inte.

Det känns otroligt skönt att veta att jag inte är ensam och att jag kan ventilera mig för någon som faktiskt förstår. Vi kanske inte har exakt samma symptombild/sjukdom men vi kan ändå relatera till hur det känns. Jag säger detsamma! Önskar att ingen hade behövt ha det såhär.
Sjuk men ingen diagnos!

2014-12-02 @ 19:09:13
Postat av: Bea

Det känns som att den svenska sjukvården har en del att lära av Kina. Hur kommer det sig att de kan men inte vi? Känns väldigt konstigt faktiskt ... Jag trodde verkligen förut att man blir läkare för att hjälpa folk och för att man tycker om att lösa gåtor. Om jag varit smart nog att komma in på utbildningen hade jag blivit det av den anledningen. Men många verkar bli läkare bara pga. lönen och kanske statusen. Alla som söker in på läkarlinjen borde få genomgå ett omfattande personlighetstest för att man ska vara säker på att de blir läkare av rätt anledning! Hellre nån som bryr sig än nån som har bäst betyg i alla ämnen känner jag. Men det lär väl aldrig bli verklighet ...


Svar: Ja helt klart!! De undrar jag också.. Ju mer man kommer i kontakt med sjukvården desto mer inser man att det är alldeles för många som aldrig borde ha blivit läkare. Som du skriver så är inte deras huvudtanke att dom vill hjälpa. Håller helt klart med i att dom borde få gå igenom något typ av test. Helt klart är det bättre att en läkare bryr sig om sin patient. Tyvärr lär det aldrig bli så nej...
Vet inte om du har läst men min läkares vårdbegäran till reumatologen fick gick inte igenom. Kan man ringa till VC och be att få en telefontid till läkaren för att höra om vad som händer nu?
Sjuk men ingen diagnos!

2014-12-03 @ 10:10:39
Postat av: Bea

Jo jag läste det, vad nu det kan tänkas innebära? Har aldrig provat ringa då jag försökt hålla mig borta från sjukvården, men jag antar att man måste kunna det?

Svar: Ja det kan man ju undra... Men dom vill inte ta emot mig i alla fall om jag tolkar det rätt. Jag tycker att jag borde kunna göra de, jag måste ju veta hur hon ställer sig till det och hur vi ska gå vidare nu. Jag blev ju inte precis frisk av det här.
Sjuk men ingen diagnos!

2014-12-03 @ 17:50:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0