Kunde knappt sova

Här sitter jag och skriver när ögonen mest går i kors. Är så fruktansvärt trött och sitter bara och väntar på att personalen ska komma så att jag kan gå och lägga mig. Jag fick nästan ingen sömn alls inatt, hade så ont i ryggen, nacken och huvudet. Fick kliva upp och testa ta migränmedicin men den hjälpte inte. När klockan var efter 03 lyckades jag somna lite och 05:40 ringde alarmet.. Så som sagt, inte mycket sömn.. Igår bestämde jag att hemtjänsten inte skulle komma idag på morgonen och inte vid lunch heller eftersom jag ändå inte skulle vara hemma (Avslöjar var jag varit iväg i nästa inlägg). Istället ville jag ha hjälp vid 17 och eventuellt vid 20. Men vid 17 tänkte jag skulle bli bra, för då är jag nog lagom hungrig igen om jag äter lunch vid 12. Tyvärr blev det inte som planerat och jag kom inte hem förrän efter 13, då hade jag inte ätit någon lunch och var redan då riktigt hungrig. Men jag tog en kopp varm choklad och två mackor så skulle jag fortfarande vara hungrig igen runt 17. Klockan gick, jag somnade på soffan och sedan var klockan 17, ingen personal kom! Klockan blev 18, 19 och nu är klockan snart 20 och de har fortfarande inte kommit! När klockan var runt 18:15 var jag så hungrig att jag vägrade vänta längre. Jag fixade då yoghurt och havrefras samt en kopp te för nått måste jag ju få i mig. Jag som redan vi 17 var så trött att jag ville gå och lägga mig hoppades att hemtjänsten snart skulle komma så att jag kunde säga att de inte behöver komma vid 20 för jag skulle ändå lägga mig och sova innan dess. Men näe.. De blev inte som jag tänkt mig där heller... Nu får jag väl se om de dyker upp överhuvudtaget eller om jag har suttit uppe i onödan...

Ramlade igen..

Igår ramlade jag igen.. Får helt skylla mig själv den här gången. Jag blev övermodig och tänkte att jag kunde klara av att gå med kryckor en kort bit på egen hand, jag ville ju så gärna ha de där pennorna som fanns inne i förrådet.
 
Enda problemet var att mitt i allt så tappar jag balansen och ramlar baklänges över en 20l-plastdunk och massa annat skräp. Huvudet klarade sig mycket bättre denna gången men ryggen och nacken fick ta en större smäll.
 
Jag har idag blåmärken lite överallt, är öm och har ont i kropp och leder efter incidenten. Men jag klarade huvudet i alla fall vilket var de viktigaste! ;) Shit happens liksom. Man måste våga lite för att ta sig någonstans också!!

Återhämtning

Efter att jag slagit huvudet och ådragit mig en kraftig hjärnskakning så blev jag sjukskriven av min läkare på VC. Jag behövde tid för återhämtning och med tanke på hur jag mådde när jag kom hem så trodde jag det skulle behövas veckor innan jag kunde börja fungera igen.

Jag kunde inte fokusera med ögonen, inte åka bil, inte läsa, inte skriva, inte se TV/film.. Jag ville helst av allt sova hela tiden men de är ju inte bra de heller.. Dessutom fick jag återigen problem med att kissa, detta troligtvis till följd av att jag hade KAD på sjukhuset. Jag fick en behandling mot min UVI då jag inte stod ut längre och när den kuren var färdig efter en vecka så hade vi avvecklat tappningen och ersatt det med täta toalettbesök. Otroligt skönt att slippa behöva hjälp med att RIK:as!

Men redan efter 1 vecka av total vila så började jag så smått kunna fungera igen. Visst hade jag fortfarande problem med huvudvärk och med minnet, men de var ingenting i jämförelse med hur de varit.

Såhär när det nu har gått mer än 4 veckor så börjar jag ha återhämtat mig ganska så bra. Huvudvärken hänger kvar men för övrigt är jag mig själv igen :)

Rött traumalarm, RLS 8, intuberad och IVA

Det har varit 2 händelserika veckor sedan jag skrev här sist, men jag själv minns inte mer än några korta osammanhängande och konstiga fragment. De känns väldigt obehagligt och förvirrande när jag försöker sätta ihop fragmenten och minnas. Det jag skriver nedan är sådan som jag fått berättat, läst i journalen eller har läst i de meddelanden jag skickat till min kompis och sambo. 

Samma dag som jag skrev här om min trasiga broms, tisdag den 13/9, så ramlade jag och slog huvudet. Jag vet själv inte riktigt hur eller vad som hände eftersom jag inte minns, men jag har tydligen skrivit till en kompis och berättat att jag slagit huvudet när jag skulle lägga mig i soffan. Sen om de är i vårat dåligt vadderade armstöd eller om det är bordskanten som jag slagit huvudet i, de kommer vi aldrig att veta. Jag har skrivit till min kompis att jag vaknat upp och känt en bula i bakhuvudet samtidigt som jag hade huvudvärk och var illamående. Men jag tyckte inte att det var någon fara trots att min kompis påtalade vikten av att söka vård efter ett slag mot huvudet eftersom jag behandlas med Waran. Jag har själv inga minnen av den kvällen eller att jag ens har skrivit till min kompis.

På onsdagen sov jag hela dagen, när sambon kom hem vaknade jag till lite men låg ändå i soffan och halvsov hela kvällen, huvudvärken blev inte bättre och bulan i bakhuvudet tycktes bli större. Min kompis påtalade återigen vikten av att söka vård. Jag kan ha en blödning inuti huvudet, vilket är väldigt allvarligt. Kompisen hotade med att ringa ambulans åt mig om jag fortsatte att vägra göra det själv. Då hade jag tydligen sagt att det var jag som bestämde och att jag skulle ringa 1177 på torsdag för att höra vad de tycker. Då kunde hon inte göra så mycket mer än att låta mig avvakta och bestämma själv. 

På morgonen dagen efter ringde jag 1177 och berättade vad som hänt. Personen på 1177 valde då att koppla mig vidare till SOS Alarm. Personen på SOS Alarm i sin tur valde i sin tur att skicka en ambulans, prio 2, för att de skulle komma och göra en bedömning åtminstone. Det blev inte bara en bedömning i hemmet utan jag fick snällt åka med i ambulansen. Påväg in till sjukhuset tappar jag medvetandet och man får ingen kontakt med mig trots kraftig smärtstimulering. Jag bedöms ha vakenhetsgrad, RLS 8, vilket medför att jag är helt medvetslös.

Eftersom jag behandlas med Waran, har slagit huvudet och blir medvetslös så drar de igång ett rött traumalarm på akutmottagning/IVA, dvs att ett traumateam (narkosläkare, medicinläkare, neurlog, sjuksköterskor m.m.) sätts ihop och står och väntar på vår ankomst och att jag har högsta prioritet för att få komma till röntgen osv. Eftersom man inte lyckas sätta en infart i någon av mina vener väljer man att sätta en intraoseös nål, man borrar alltså in en nål rakt in i skelletett för att erhålla en infart och kunna ge läkemedel. De klipper även sönder samtliga av mina kläder. Eftersom att man misstänker en blödning i hjärnan och jag inte andades tillräckligt bra så väljer man att intubera mig, detta för att säkerställa fri luftväg. Man väljer också att sätta en sond ner i magsäcken, mestadels för att kunna suga ut magsäckens innehåll för att minska risken för att jag kräks och aspirerar/andas ner det i lungorna.

Efter detta gjordes en akut trauma-CT över huvud och halsrygg. Sedan var jag inlagd på IVA, röntgensvaren kom och allt såg bra ut men jag var fortsatt intuberad några timmar. På IVA blev jag anklagad för att ha överdoserat mina Oxycontin (vilket jag aldrig har gjort, tar mindre än förskriven dos) samt att jag av någon helt sjuk anledning blev anklagad för att ha brukat THC (vill bara förtydliga att jag tar stort avstånd ifrån alla former av olagliga substanser). Så nu finns det i mina journaler att jag har överdoserat och att jag missbrukar THC… Något som tyvärr kommer göra det ännu svårare inom vården i framtiden. Dessutom tog man bort samtliga av mina mediciner eftersom man misstänkte överdos.

Jag låg på IVA fram till kvällen tror jag och flyttades sedan till MOA (medicinsk observationsavdelning) eftersom jag fortsatt var medvetandesänkt. Man testade att ge mig antidot mot Oxycontinen på MOA och tydligen vaknade jag till lite mer då. När jag blev ytterligare lite bättre flyttades jag till MAVA med EKG-övervakning. En natt lyckades jag även med konsten att ramla ur sängen och efter detta drabbades jag tyvärr av ytterligare en episod där jag var helt medvetslös, RLS 8, och jag flyttades tillbaka till MOA. Jag hade även problem med andningen då jag var väldigt rosslig i luftrören, troligen efter intubationen. Eftersom jag ramlat ur sängen och uttryckte genom kroppsspråk att jag hade ont i magen så gjordes ytterligare en CT över huvudet och buken.

Allt eftersom började jag sedan att vakna till liv och kunde kommunicerar mer och mer. Först då lyckades jag förmedla att jag hade ont i lungorna och över diafragman och inte kunde hosta upp de rosslet jag hade i luftrören. Eftersom jag även fick feber och stigande CRP gjordes en lungröntgen pga misstanke om lunginflammation, men den såg bra ut så det var bara efterdyningar efter intubationen. Innan jag skulle förflyttas till en neurologisk rehabavdelning fick jag och sambon prata med en läkare som berättade att de på MAVA/MOA inte misstänkte att jag missbrukat eller tagit överdos av mina mediciner då jag inte betedde mig som vid en överdos eller drabbades av abstinens. Läkaren berättade även att de bortser från påståendet kring THC eftersom jag inte visat tecken på att vara missbrukare. Läkaren hade till och med sagt till sambon att man gjort ytterligare ett drogtest som inte visat positivt på THC. Men jag har läst i mina journaler att man skrivit detta i epikrisen så det kommer definitivt att påverka det bemötande jag får ännu mer till det sämre…

Dessutom kunde läkarna på NÄL absolut inte diagnosticera hjärnskakning för det kunde man inte se. Jag fick inte heller någon sjukskrivning då det enligt läkarna på NÄL inte behövdes, jag behövde absolut inte vila trots att jag inte ens kunde hålla ögonen öppna pga svårighet att fokusera och yrsel. När jag kommit hem ringde jag min VC och bad om snabb kontakt med min läkare, hon ringde samma dag och hennes första mening var: Jag ser att du har ramlat och slagit huvudet och har fått en kraftig hjärnskakning. Jag sjukskriver dig i 10 dagar.

Jag har själv bara fragment av den här tiden. Jag minns att jag har lagat köttfärssås, att jag ser massa simmande armar, att jag hör ”röster” från aliens som bara låter i olika tonlägen. Något som jag också minns är att jag har fullkomlig panik för jag får ingen luft, jag hade sådan panikångest då jag inte visste riktigt var jag var eller vad som hänt osv, jag minns även att någon satt och höll min hand. När jag vaknat till mer ordentligt var jag väldigt förvirrad, funderade mycket och försökte få ihop allt.

Dessutom är deras slutsats efter att neurologen varit inkopplad att min medvetslöshet var funktionell (neurologen på NÄL är emot mig och säger att alla mina besvär är funktionella)… Så där fick de in ytterligare en hållpunkt som gör att bemötandet kommer att vara kasst… Vad händer nu då kan man undra?! Jo, ingenting!! De vill inte utreda eller ge mig någon hjälp. Om de nu är funktionellt så får jag väl för sjutton få hjälp med det?! Jag kan ju inte gå och bli medvetslös, tappa neurologiska funktioner osv resten av livet?! 

Efter att jag kommit hem åkte jag till VC och lämnade ett frivilligt drogtest. Det kom tillbaka och svaret var negativt! Jag har alltså blivit ankalagad på falska grunder att jag tagit THC...

De var den senaste sjukhusvistelsen, hyffsat i detalj fast jag själv inte minns något mycket alls..


RSS 2.0